De Haagse gemeenteraad heeft donderdag een voorstel van Hart voor Den Haag aangenomen voor structurele Holocaust-educatie voor jongeren in de stad. Met het besluit wordt 75.000 euro vrijgemaakt voor educatieve excursies naar onder meer het Anne Frank Huis, Kamp Westerbork en Auschwitz.
"Dit is broodnodig. De cijfers liegen er niet om: antisemitisme groeit, ook onder jongeren", zegt gemeenteraadslid Ralf Sluijs. "Daar moeten we niet omheen draaien, daar moeten we iets tegen doen. En dat begint bij keiharde feiten en indringende educatie."
Sluijs noemt het "onbegrijpelijk" dat de gemeente tot nu toe slechts eens per vijf jaar een excursie naar voormalig vernietigingskamp Auschwitz organiseerde voor jongeren. "Dat is volstrekt onvoldoende als je ziet hoe het historisch besef afbrokkelt. Steeds meer jongeren twijfelen openlijk aan de feiten van de Holocaust. Dan is het onze plicht om hen daarmee te confronteren – op de plekken waar het écht gebeurde." Het voorstel roept het college op om jaarlijks meerdere excursies te organiseren voor jongeren tussen de 15 en 23 jaar, en daar structureel geld voor vrij te maken.
Geen schoolreisje
"Een bezoek aan Auschwitz of het Nationaal Holocaustmuseum is geen schoolreisje, het is een moreel wakker-schud-moment", stelt Sluijs. "Als we Jodenhaat echt willen aanpakken, dan begint dat bij bewustwording. En die bereik je niet met lesjes uit een boek, maar door jongeren oog in oog te laten staan met de geschiedenis."